50 pytań z WordPressa. Nie byłeś na urodzinach? Sprawdź swoją wiedzę!

50 pytań z wordpressa Kto lubi hazard, rywalizację drużynową, zna się na WordPressie a nie był na obchodach 10. urodzin WordPressa we Wrocławiu, niech żałuje. Bo to wszystko miałby zapewnione podczas konkursu zespołowego. I to w dodatku z nagrodami.

W poniedziałek, 27 maja 2013 dwa zespoły złożone z entuzjastów tego systemu walczyły ze sobą w konkursie wiedzy o WordPressie. Pytania wybierało się dla drużyny przeciwnej. A „wroga” nie tak łatwo było zaskoczyć. Okazało się, że poziom wiedzy uczestników obu drużyn był bardzo wysoki. Na większość pytań, nawet tych najtrudniejszych, padały prawidłowe odpowiedzi.

Bo to, co nas podnieca, to się nazywa kasa…

W grze liczył się nie tylko poziom wiedzy z WordPressa. Gdy drużyna nie udzieliła prawidłowej odpowiedzi, mogła – wyznaczając pewną stawkę pieniędzy – sprawdzić, czy przeciwnik, który wybrał dla nich tak trudne pytanie, sam zna na nie odpowiedź. A drużyna sprawdzana stawkę mogła jeszcze podbić. I wtedy zaczynała się prawdziwa licytacja. Jak w pokerze.

Fotoreportaż z gry

Oto krótki fotoreportaż dzięki uprzejmości Wojtka Równanka, który został już chyba oficjalnym fotografem WordPressowych eventów.

Lista konkursowych pytań i odpowiedzi

A dla tych wszystkich, którzy nie mieli okazji powalczyć na żywo lista konkursowych pytań do wglądu. Odpowiedź pojawi się po kliknięciu w pytanie lub czerwoną strzałkę.

1. Podaj adres polskiej oficjalnej strony WordPressa.
Odpowiedź: pl.wordpress.org
2. Oto zrzuty z ekranów sześciu ważnych stron WordPressa. Co to za witryny?
Odpowiedź:

  1. WordPress Codex
  2. Oficjalne, anglojęzyczne forum WordPressa
  3. Oficjalne repozytorium motywów WordPressa
  4. WordPress Planet – newsy ze świata WordPressa
  5. WordPress Ideas – strona, gdzie można zgłaszać własne pomysły na ulepszenia WordPressa
  6. Oficjalne repozytorium wtyczek do WP
Załącznik do pytania 2
3. Co się dzieje po kolei podczas standardowego wczytywania strony odpalonej na WordPressie – uporządkuj hasła w odpowiedniej kolejności.

  • a) wczytanie wtyczek
  • b) wczytanie pliku wp-config
  • c) wczytanie motywu
  • d) wczytanie funkcji WP
  • e) wczytanie tłumaczenia
Odpowiedź: 1-b, 2-d, 3-a, 4-e, 5-c
4. Jakiego WordPressowego pojęcia to definicja:
Jest streszczeniem lub alternatywnym opisem wpisu, stosowanym opcjonlanie. Jednym z jego podstawowych zastosowań jest możliwość zastąpienia wyświetlannia pełnej zawartości wpisu w RSS krótszą wersją, w momencie kiedy autor bloga wybrał odpowiednią opcję w Ustawieniach czytania w polu „W kanałach nowości wyświetlaj”.
Odpowiedź: Wypis
5. W jakim celu powstał mechanizm child theme. Podaj przynajmniej 3 korzyści.
Odpowiedź:

  1. Po aktualizacji motywu-rodzica nie stracimy naszych zmian w motywie, jeśli zrobiliśmy je za pomocą motywu potomnego.
  2. Wszystkie nasze zmiany (w stosunku do oryginalnej wersji motywu) mamy wydzielone w osobnym katalogu, dzięki czemu szybko jesteśmy w stanie rozpoznać, które pliki zostały zmienione
  3. Mechanizm child theme możemy wykorzystać do tworzenia własnego frameworka (motyw-rodzic) i łatwego tworzenia różnych wariantów motywu podstawowego (jako motywów potomnych).
6. Jaka jest druga, zaraz po Akismecie, najczęściej pobierana wtyczka z oficjalnego repozytorium WordPressa?
Odpowiedź: All in One SEO Pack
7. Na blogu mamy ponad 100 wpisów. Jak z poziomu panelu admin. Usunąć je wszystkie na raz bez korzystania z wtyczek?
Odpowiedź: Wchodzimy we Wpisy (widok wszystkich wpisów). Rozwijamy w prawym górnym rogu Opcje ekranu. W polu edytowalnym polu Wisy wpisujemy liczbę która obejmie wszystkie wpisy (np. 130 jeśli mamy 130 wpisów). Teraz możemy już zaznaczyć wszystkie wpisy checkboksem i usunąć za pomocą Masowego działania (przenieś do kosza).
8. Rozwiąż rebus.
Odpowiedź: ZACZEPY (ANG. HOOKS) POZWALAJĄ WBIĆ SIĘ Z WŁASNYM KODEM DO WORDPRESSA
Załącznik do pytania 8
9. Jak brzmi angielski odpowiednik pola Opis, (wypełnianego w ustawieniach ogólnych bloga, poniżej pola Tytuł witryny)?
Odpowiedź: Tagline
10. Gdyby ten kod źródłowy miał trafić do repozytorium WordPressa, najprawdopodobniej nie przeszedłby poprawnie walidacji. Wskaż 3 złe praktyki, które zastosowano w poniższym kodzie pliku footer.php szablonu WordPressa.
Odpowiedź:

  1. brak funkcji wp_footer
  2. brak lokalizacji (przygotowania na tłumaczenie) dla tekstu „All rights reserved”
  3. bezpośrednie osadzenie javascriptu w miejscu wywołania
Załącznik do pytania 10
11. Podaj 2 sposoby na zmianę autora wszystkich wpisów na raz z poziomu panelu administracyjnego bez użycia wtyczek.
Odpowiedź:

  1. Usunąć użytkownika. Podczas usuwania WP daje możliwość przepisania wpisów do innego użytkownika.
  2. Korzystając z masowej edycji wpisów.
12. Zainstalowaliśmy WordPressa w ang. wersji jęz. Co trzeba zrobić, żeby bez reinstalacji nasz WP mógł funkcjonować w pełnej polskiej wersji językowej?
Odpowiedź:

  • należy wkopiować polskie tłumaczenie systemowe (pliki admin-pl_PL.mo, admin-network-pl_PL.mo, continents-cities-pl_PL, pl_PL.mo) do katalogu wp-content/languages. Pliki te znajdują się w paczce instalacyjne WP dla polskiej wersji językowej
  • ustawić w wp-config.php stałą define(‚WPLANG’, ‚pl_PL’);
13. Z jakich trzech popularnych wtyczek WP pochodzą te change logi?
Odpowiedź:

  1. Next Gen Gallery
  2. Google XML Sitemaps
  3. Akismet
Załącznik do pytania 13
14. Dlaczego panel zarządzania wtyczki z obrazka A jest „wybrakowany” (nie ma wszystkich opcji), mimo że autorzy obu blogów mają rolę administratorów.
Odpowiedź: Jest to blog zarządzany w wersji WordPress Multisite. Instalację wtyczek robimy na poziomie Zarządzania witrynami.
Załącznik do pytania 14
15. Gdzie się odbyły (podaj rok i miesiąc), w jakich miastach oraz kto był głównym organizatorem (podajimię i nazwisko) dotychczasowe polskie WordCampy.
Odpowiedź:

  1. WordCamp 2010 grudzień Łódź, Jakub Milczarek
  2. WordCamp 2011 grudzień Poznań, Paweł Ludwiczak
  3. WordCamp 2012 październik Gdańsk, Michał Żuk
16. Przyporządkuj wypowiedzi do ich autorów (ludzi świata WordPressa)
Odpowiedź:

  1. Matt Muleweg
  2. Justin Tadlock
  3. Ipstenu (Mika Epstein)
  4. Mark Jaquith
Załącznik do pytania 16
17. Podaj autorów blogów o WordPressie i ich wpisów pochodzących z tych blogów.
Odpowiedź:

  1. Szymon Skulimowski (wpninja.pl)
  2. Marcin Pietrzak (iworks.pl)
  3. Bartosz Romanowski (wpzen.pl)
  4. Konrad Karpieszuk (dev.wpzlecenia.pl)
Załącznik do pytania 17
18. Kto jest autorem wtyczki Hello Dolly?
Odpowiedź: Matt Mullenweg
19. Chcemy, żeby WP był dostępny z domeny głównej (testowa.pl) a był zainstalowany w podkatalogu wp. Która konfiguracja (1-6) jest prawidłowa?
Odpowiedź: 1.
Załącznik do pytania 19
20. Oto lista najbardziej wpływowych polskich blogerów. Wszyscy za wyjątkiem jednej osoby prowadzą blog na WordPressie. Kto z nich korzysta z innej platformy?
Odpowiedź: Tamara Gonzalez Perea (blogspot)
Załącznik do pytania 20
21. Blog ma dwóch użytkowników. Blog zakładał użytkownik A i jest administratorem. Dodał 5 wpisów. Potem dołączył użytkownik B, również w roli administratora, dodał 10 wpisów. Kto z nich dostanie powiadomienia o komentarzach do wpisów?
Odpowiedź: Powiadomienia o komentarzach dostaje autor wpisu.
22. Jaki będzie efekt zastosowania tego filtru?
Odpowiedź: Chmura tagów obejmie dodatkowo kategorie.
Załącznik do pytania 22
23. Przyporządkuj wersje WP do głównych cech, które zostały z daną wersją wprowadzone
Odpowiedź:

  1. 3.3
  2. 2.8
  3. 3.0
  4. 3.5
  5. 3.4
Załącznik do pytania 23
24. Co się stanie, gdy w edytorze wizualnym w WP naciśniemy kombinację klawiszy Alt-Shift-A?
Odpowiedź: Pojawi się okienko dodawania odnośnika
25. W wersji WP 3.5 ukryto tzw. Blogroll. Jaką wtyczkę należy zainstalować, żeby móc znów nadal korzystać z zarządzania Odnośnikami, jeśli ich nie widzimy?
Odpowiedź: Links Manager
26. Podaj nazwy blogów, których zrzuty z ekranów widać w załączniku. Są to blogi z czołówki najpopularniejszych polskich blogów prowadzonych na WP.
Odpowiedź:

  1. hatalska.com
  2. podrozniccy.com
  3. segritta.pl
Załącznik do pytania 26
27. Co znajdziemy w katalogu wp-content/languages/themes/ po rozpakowania instalki WordPressa?
Odpowiedź: tłumaczenia domyślnych motywów WordPressa (twentyten, twentyeleven, twentytwelve) w danej wersji językowej (tej, którego instalkę WP posiadamy)
28. Uzupełnij hierarchię WP o brakujące elementy.

  • Category Archive
  • Tag Archive
  • fron-page.php
  • single.php
  • category.php
  • Attatchment Post
  • Error 404 Page
  • Static Page
Odpowiedź: Zobacz hierarchię w kodeksie
Załącznik do pytania 28
29. Co trzeba zrobić, żeby na stronie głównej bloga wyświetliła się podstrona „O nas”, a wykaz ostatnich wpisów blogowych trafił na podstronę „Blog”.
Odpowiedź: Należy wejść w Ustawienia->Czytanie i dla pola „Strona główna wyświetla” zaznaczyć radiobox przy „Statyczną stronę”, dla pola „Strona główna” wybrać z listy stronę „O nas”, dla pola „Strona z wpisami” wybrać stronę „Blog”
30. Co zrobił admin tego bloga, że ma dostęp do phpMyAdmin z poziomu WP?
Odpowiedź: Użył wtyczki portable phpMyAdmin
Załącznik do pytania 30
31. W jaki sposób możemy zrobić backup wpisów bez instalacji wtyczek i nie mając bezpośredniego dostępu do bazy.
Odpowiedź: Narzędzia->Export
32. Na blogu A widać dodatkową opcje w narzędziach. Skąd się wzięła?
Odpowiedź: dodaliśmy do wp-config.php linię aktywacji sieci define(‚WP_ALLOW_MULTISITE’, true);
Załącznik do pytania 32
33. Bloger A może dodawać wpisy do menu, bloger B tego nie widzi, dlaczego?
Odpowiedź: Nie ma zaznaczonej opcji Wpisy, ustawianej w opcjach ekranu (prawy górny róg) w zarządzaniu Menu
Załącznik do pytania 33
34. Co robi poniższy fragment kodu?
Odpowiedź: Wyświetla losowo wybrane inne wpisy pochodzące z tej samej kategorii, co wyświetlany wpis
Załącznik do pytania 34
35. Podaj przykład, kiedy wykorzystanie funkcji esc_attr przyniesie korzyść.
Odpowiedź: Przeczytaj punkt 4 w tym wpisie
36. W podglądzie źródła strony na blogu A widzimy linię rozbudowaną o dodatkowe klasy. Na blogu B dodatkowych klas znacznika body nie widzimy. Dlaczego?
Odpowiedź: Autor motywu aktywnego na blogu B nie użył funkcji body_class
Załącznik do pytania 36
37. W wyniku wywołania jakiej funkcji i z jakim parametrem powstał ten listing.
Odpowiedź: var_dump($post)
Załącznik do pytania 37
38. Jaki będzie efekt dodania poniższej linii kodu do pliku functions.php:
add_action( ‚all’, create_function( ”, ‚var_dump( current_filter() );’ ) );
Odpowiedź: Zobaczymy zastosowane na danej podstronie hooki.
39. Podaj 3 powody dla których nie należy kolorować ręcznie tekstów w edytorze.
Odpowiedź:

  1. Do kodu HTML zostaną dodane dodatkowe znaczniki odpowiedzialne za formatowanie. Jest to nieelegancka praktyka. Należy oddzielać treść od sposobu wyświetlania.
  2. Chęć zmiany koloru na inny w przyszłości pociągnie za sobą wykonanie wielu zmian. Robiąc to w sposób prawidłowy, czyli w pliku css, za pomocą odpowiedniej reguły, zmianę przeprowadzimy szybko.
  3. Strona z kodem css wstawianym inline dłużej się ładuje
40. W jaki sposób zastąpić bibliotekę jQuery dostarczaną z WP odwołaniem do wskazanej przez nas biblioteki jQuery z sieci Google CDN?
Odpowiedź: wyrejestrować bibliotekę jQuery za pomocą funkcji wp_deregister_script, a następnie zarejstrować wybraną przez nas za pomocą funkcji wp_register_script
41. Jak z poziomu panelu WP, ale bez korzystanie wtyczek, zmienić url-e na swoim blogu z formy testowa.pl/category/psychologia na testowa.pl/dzial/psychologia
Odpowiedź: Wejść w Ustawienia->Bezpośrednie odnośniki i wstawić „dzial” w polu „Alias kategorii”
42. Co trzeba zrobić w panelu administracyjnym WP, żeby usunąć domyślną kategorię „Bez kategorii”.
Odpowiedź: Wejść w Ustawienia->Pisanie, zmienić kategorię domyślną wpisów na inną. Wówczas kategoria „Bez kategorii” będzie możliwa do usunięcia z poziomu zarządzania Kategoriami.
43. W jaki sposób przejść do widoku parametryzacji motywu pokazanego na obrazku
Odpowiedź: Wygląd->Motywy->Personalizacja
Załącznik do pytania 43
44. Jaki minimalny zbiór plików (podaj ich nazwy) musi istnieć, żeby szablon WordPressa mógł działać?
Odpowiedź: style.css, index.php
45. Czego to definicja? Uruchamiane są przez silnik WP w celu modyfikacji różnego rodzaju tekstów zanim zostaną zapisane w bazie lub wyświetlone na ekranie.
Odpowiedź: Filtry
46. Posortuj wtyczki wg liczby pobrań (zaczynając od najczęściej pobieranych):

  • a) Wysija
  • b) Contact Form 7
  • c) NextGen Gallery
  • d) WP Super Cache
  • e) W3 Total Cache
  • f) qTranslate
Odpowiedź: 1-b, 2-c, 3-d, 4-e, 5-f, 6-a
47. Jak (bez modyfikacji w bazie) odblokować dostęp do WP, który został zablokowany na skutek błędnego działania wtyczki (widzimy np. tzw biały ekran śmierci i nie możemy nawet się zalogować).
Odpowiedź: Zmienić nazwę katalogu wtyczki (np. korzystając z ftp)
48. Jedna z wymienionych funkcji nie jest funkcją dostarczaną z WP. Która?
Odpowiedź: the_thumbnail
Załącznik do pytania 48
49. W jaki sposób należy poprawnie (zgodnie z zaleceniami WP Codex) dodać do motywu własny skrypt javascript, żeby pojawił się on w stopce dokumentu?
Odpowiedź: należy użyć funkcji wp_enqueue_script z parametrem $in_footer ustawionym na true. Szczegóły w Kodeksie WP
50. Gdzie (podaj nazwę kraju) i kiedy (podaj miesiąc) odbędzie się pierwszy europejski WordCamp?
Odpowiedź: Holandia, październik. Więcej na ten temat Wordcamp Europe 2013

Które z tych pytań było dla Ciebie ciekawe?

27 thoughts on “50 pytań z WordPressa. Nie byłeś na urodzinach? Sprawdź swoją wiedzę!”

  1. Wielka i bardzo przydatna dawka informacji z WP oprawiona i podana w doskonały sposób. Wielkie dzięki za konkurs i staranność z jaką był zorganizowany.

  2. Teraz to dopiero człowiek wie ile… nie wie. Z ręką na sercu to z opdowiedzią na maksymalnie 20 pytań nie miałbym większych problemów. Ale na reszcie bym poległ 😀 Co prawda grało się drużynowo.

    Wpis jak zwykle naładowany informacjami aż do granic możliwości. I bardzo dobrze. Bo znowu nauczyłem się czegoś ciekawego. Tak trzymać.

    1. I od razu skorzystam z okazji, że w moim pierwszym komentarzu (w linku) wyskoczył ten błąd ze span class. Już dawno zauważyłem, że jeśli w tytule wpisu użyje się 2 lub więcej dużych liter wychodzą właśnie takie problemy. Ktoś może zna rozwiązanie?

    2. Nikodem, dokładnie. W zespole tkwi siła. Zresztą tego rodzaju konkursy służą głównie zabawie i emocjom, nie są żadnym sensownym wyznacznikiem wiedzy.

    1. Idę o zakład, że jakbyś była na miejscu, to na pewno Twoja wiedza z WP uratowałaby niejedno pytanie, które zostało bez odpowiedzi.

  3. Hej,

    do pytania 5-go dostrzegłem jeszcze jedną zaletę – większą ochronę przed złośliwym kodem w motywie (gdyby takowy nam ktoś dokleił). W motywie potomnym mamy mniej plików, więc łatwiej go wykryć i wykasować 😉 A wtyczka skanująca regularnie motyw (np AntiVirus) ma mniej pracy i mniej obciąża serwer 😉

    Może nie jest to jakaś olbrzymia zaleta (kod w stopce w motywie potomnym jest tak samo niebezpieczny jak wszędzie indziej), ale ziarnko do ziarnka… 😉

    Pozdrawiam:
    Kamil K. Łapiński

  4. Dzięki za pracę jaką włożyłaś w opracowanie tych pytań. Mam nadzieję, że się nie zniechęciłaś po naszym czepianiu się szczegółów, ale po prostu wszędzie doszukiwaliśmy się podchwytliwych pytań i stąd odpowiedzi dosłownie zgodne z pytaniem.

    1. Nie, no co Ty, jasne, że nie. To dla mnie też lekcja na przyszłość, że jak się ma wymagającego odbiorcę, dbałość o szczegóły popłaca 🙂

  5. Jestem początkującym webmasterem w WordPressie.
    Od 1998 roku budowałem strony w zwykłym HTMLu. Cały czas szukam informacji, zanim zdecyduję się przejść na ten trudny system. Mieszkam z dala od cywilizacji.
    Większość pytań była prosta, trochę podobne do Joomli, ale nigdy człowiek nie wie na 100%.
    Widzę że konkurs był na kartkach. Mogło być ciekawiej zrobić to na laptopach.
    Napisać prostą aplikację, połączyć wszystko do wspólnej database. Można też w ramach konkursu dać do budowy stronę internetową z listą rzeczy zawartych. Wtedy można oceniać ile popełniono błędów w kodowaniu.
    To tylko moja sugestia.
    Gdzie można zdobyć odpowiedzi do pytań?

    1. Dziękuję za pomysły. Być może coś się uda wykorzystać na przyszłe tego typu zjazdy.

      Odpowiedzi do pytań są w artykule.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Webfaces Agnieszka Bury, ul. Rymarska 42/3, 53-206 Wrocław NIP: 9111769381, REGON: 021997379, moich danych osobowych w celu dodania komentarza na blogu webfaces.pl w zgodzie i według zasad określonych w Polityce prywatności.